суботу, 25 лютого 2017 р.

Неформатне навчання молодих бібліотекарів

З 01 по 04 лютого на гірськолижному курорті "Драгобрат", що знаходиться в мальовничому смт. Ясіня на Рахівщині, зібралося 19 молодих, креативних бібліотекарів з різних куточків України на IV Зимовій школі молодих бібліотекарів. Ініціатором та організатором неформальної освіти вкотре, була Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації. Цьогоріч робота Школи відбулась за фінансової підтримки УБА та її партнерів: Британська Рада в Україні та ГО «Асоціація бібліотекарів Закарпаття». Бібліотекарі зі всієї України на конкурсній основі пройшли відбір до Зимової школи.  Чудовий шанс стати її учасником випав і мені, бібліотекарю Богданської сільської бібліотеки.
Школа молодого бібліотекаря – це інформаційно-освітній проект , який проводиться у формі тренінгів з використанням інтерактивних форм навчання, майстер-класів практичних занять. Головна мета Школи – допомогти молодим бібліотекарям швидко та легко адаптуватись у професійному бібліотечному середовищі та сформувати власну активну дієву позицію. 
IV Зимова школа молодих бібліотекарів УБА стала гарною нагодою, щоб зустрітись з колегами з усієї України, набути нових знань, поділитись досвідом та поспілкуватись

Ключова тема IV Зимової школи – Ідеальна бібліотека, де ми говорили про те, як забезпечити високий рівень сервісності у бібліотеці, організувати затишний простір та використовувати нові IT-технології.  
Ми шукали незвичних партнерів для бібліотеки, вчилися створювати презентації в програмі Swey, дізналися як створити бренд із бібліотеки, як стати поліглотом, як організувати потужну та ефективну команду, як стати лідером. «Ne-формаt» - саме під таким гаслом проходило навчання, навіть теми, пройдені бібліотекарями, про це свідчать – «Генії місця, місця для геніїв або нові концепції сучасного простору бібліотеки», «Інтерактивні технології створення презентації», «Новий погляд на бібліотечні сервіси».  В межах Школи також був
проведений спеціалізований тренінг за програмою Британської Ради в Україні "Активні громадяни"
, саме за цією програмою ми відвідали велику кількість цікавих тренінгів. Крім того, учасники та тренери, а серед них були працівники публічних, сільських, дитячих бібліотек, обмінялися досвідом своєї роботи.
Незабутні враження та позитивні емоції у кожного залишились після відвідин бібліотек с.Білин. Невеличкі затишні й охайні приміщення, де з відкритими серцями і щирими посмішками гостинно зустріли  учасників: 
сільський голова Микола  Сагайда, завідувачка бібліотеки Марія Герасименко  та  директор ЦБС Галина Василівна Приймак. Молодіжна секція також не прийшла з порожніми руками,  учасники школи  подарували  бібліотеці  45 примірників книг. Як зауважила директор школи Лариса Анатоліївна Лугова, іноді достатньо одного погляду, навіть подиху, щоб визначити чи живе бібліотека. І ми мали змогу відчути на собі той самий дух життя який вирував у бібліотеці.
Учасники не тільки змогли почерпнути багато корисного, та цікавого, але й знайшли час для проведення активного дозвілля.
В останній день нашого перебування в школі, кожен з учасників отримав сертифікати про проходження професійного навчання, та від програми Британської ради «Активні громадяни»,  також на школярів чекали приємні подарунки  від УБА.
Кожен день з чотирьох проведених був заздалегідь похвилинно спланований організаторами школи, що змусило учасників постійно бути активними.
4 лютого 2017 року IV Зимова школа закінчилася, але з нами залишилися наші теплі спогади, від колег уже друзів, море корисної інформації. Крім того, кожен з нас повіз до своєї книгозбірні рюкзак знань та креативних ідей.
Тетяна Вечернюк
Бібліотекар Богданської сільської бібліотеки






Більше інформації щодо:
МОЛОДІЖНА СЕКЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ АСОЦІАЦІЇ




1 коментар: