суботу, 27 лютого 2016 р.

Щось цікаве для кожного


Нові надходження - це завжди радість для користувачів бібліотеки, адже це порція свіжих вражень до весни. Тому, радувати наших відвідувачів новою літературою, бібліотечні працівники розпочали з понеділка 26 лютого. Кожен хто відвідав бібліотеку був ознайомлений з коротким змістом, основними ідеями, ху­дожніми образами, та літературними героями книг.




Бібліотека отримала нові книги, з якими ми хочемо вас познайомити. Це дитячі видання, та дорослі,  уже відомих  авторів, так і раніше невідомих вам письменників – українських та зарубіжних. Обирайте цікаву для себе літературу і чекаємо вас у бібліотеці!



Дронова К. Сузір'я казок та розповідей / К. Дронова; іл. Ольги Скоробагатової. – К.: Гамазин, 2014. – 62 с.: ілюстр.

Десь там, у далекому та безкрайньому небі, де зірочки складають свої сузір’я – там народжується казка. Вона не має межі мріям і фантазіям, правді та щастю, справжній дружбі й щирим почуттям.






Діккенс Ч. Різдвяна пісня: навчальна книга - Богдан 2014 р. 64 ст. , палітурка: розмір: 130х200 мм.









Красуня тисяча косиць : узбецькі народні казки / пер. В. І. Воробйова. – К.: ТОВ "Юридична фірма "Кордон", 2015. – 112 с. – (Казки добрих сусідів : у 4-х кн. Кн. 2).

Узбецькі народні казки – яскраві високохудожні оповідки народної творчості, які створювались протягом століть талановитими народними казкарями. Більшість казок українською мовою видаються вперше.









Орлова О. Подорож до країни МУРвіль / О. Орлова; худож. К. Сьомова. – К.: Гамазин, 2013. – 204 с.: ілюстр.
Чарівна країна котячої втіхи, де течуть молочно-кисельні ріки, вулиці прикрашають карамельні будиночки, а на луках поряд з дивовижними квітами зеленіє котяча м’ята. Це все – МУРвіль! Саме туди і вирушить у далеку подорож лицар Котячої слави Кексик Сірий зі своїм провідником Зефіром Білосніжним.



Поклад Н. На веселій вулиці [Текст] : [для дітей 

дошк. та мол. шк. віку] / Наталка Поклад ; [іл. Я. Кернер-Вернер]. - Київ : АВІАЗ, 2014. - 39 с.


Вірші Наталки Поклад про дітей і для дітей. Вони вчать добру, працьовитості, відкривають двері в світ рідної природи.
Ференцева Ю. Рахівничка для малят. [Текст]/
Ю. Ференцева; худож. П. Орловський. – К.: Балтія-Друк, 2014. – 30 с.

Разом з цією книгою ви та ваш малюк матимете змогу не лише читати віршики, а й проведете перші заняття з вивчення цифр. У цьому вам допоможуть яскраві ілюстрації та милі віршики, які перетворять процес читання на справжнє свято.








Чухліб В. Пісня тоненької очеретини : казка / В. Чухліб; худож. К. Іванова. – К.: АВІАЗ, 2015. – 52 с.: ілюстр.

До книги увійшли твори майстра казкового словаВасиля Чухліба «Неслухняний Гарбузик», «Сонячний зайчик», «Сонечко і Світлячок» та інші. 








Шаповалов С. Лісовий урок : вірші, загадки : для дошкільного та молодшого шкільного віку / С. Шаповалов; худож. К. Іванова. – К.: АВІАЗ, 2015. – 32 с.: ілюстр.

До книжки увійшли веселі вірші та загадки про наших вірних друзів і сусідів – рослин та тварин. Ці твори, ілюстровані яскравими малюнками, обов’язково сподобаються маленьким читачам. 








Дерманський, О. Чудове Чудовисько в країні Жаховиськ [Текст]: повість/
О. Дерманський; Іл.  М. Паленка. -  К.: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га,  2010. – 288 с.

 У новій захоплюючій повісті Сашка Дерманського  розповідається про незвичайне знайомство дівчинки Соні з чудовиськом Чу. За кілька  місяців Чу мусить заробити сім подяк від людей, бо інакше його закинуть у Країну жаховиськ. Безліч пригод і небезпек спіткає героїв, але справжнядружба  творить справжні дива...







Сабітова, Д.Три твої імені [Текст]: роман/ Д. Сабітова; переклад з рос
Катерини Міхаліціної  Львів: Видавництво  Старого Лева, 2015. – 192 с.

 Маленька, вічно голодна Ритка живе у селі  з сестрою та батьками – пияками. Старанну  третьокласницю  взяла у свою родину медсестра з дитбудинку. Вона сподівається що має  шанс стати  щасливою.











Штанко, К.  Дракони, вперед![Текст]: повість/К. Штанко; Іл.  К. Штанко. - К.: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га,  2014.  –    272 с.  : іл.

 Київський школяр, захопившись біологією, випадково вирощує... дракона, який круто змінює його звичне життя... Ця феєрична казка  є певною мірою єі детективом, і пародією на детектив. Тут і легке фентезі, і дитяча «бондіана», і багато пізнавальних моментів. Це перша повість визначної української ілюстраторки.






Гутовська-Адамчик М. Дівчата з 13-ї вулиці [Текст]: роман/ М.Гутовська-Адамчик; пер. з пол. Божени Антоняк.- Львів: Урбіно, 2015.- 240 с.

Ви ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливої книжки, де з надзвичайним розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних!
Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й старанна відмінниця Зося - однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні! Та несподівано доля зводить дівчат разом. Вони отримують незвичайне завдання - читати вголос їхній однолітці Магді, яка лежить у комі після нещасного випадку. Вражена Агата розуміє, що ця дівчина і є таємничою незнайомкою, яка віднедавна постійно їй снилася! Своїми здогадами вона ділиться із Клаудією та Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда мусить прокинутися...

Ягелло Й. Кава з кардамоном. [Текст]: роман./ Й. Ягелло; пер. з пол. Божени Антоняк. – Львів: Урбіно, 2015. – 240 с.

 Досі спокійне життя 15-річної гімназистки Лінки раптом змінюється. Її мама дедалі більше втомлюється й дратується, вітчим чимраз довше затримується на роботі, Лінці доводиться займатися молодшим братиком, хоча не за горами випускні іспити, і треба більше приділяти уваги навчанню… Дівчина відчуває себе покинутою. До всього, її  мама мусить поїхати на невизначений час, і на Лінку лягають усі хатні обов’язки. А ще зіпсувалися стосунки з найкращою подругою, і хлопець, якого вона вважає лише своїм другом, ставиться до неї якось дивно, у школі суцільні проблеми… Щоб відволіктися, Лінка вирішує відвідати свою бабусю, яку давно не бачила. У її домі дівчина випадково знаходить дивну фотографію. Прагнучи з’ясувати пов’язані з нею подробиці, Лінка несподівано розуміє: у неї є сестра, якої вона ніколи не бачила…
За пригодами Лінки читачі стежать затамувавши подих. Та відірвавшись від чудової книжки, чому б не спробувати зварити й собі каву з кардамоном.



Андрійцьо, Василь Михайлович. Український театр Закарпаття у творчій спадщині Василя Гренджі-Донського : (до 75-ї річниці Карпатської України) : монографія / В. М.  Андрійцьо. – Ужгород : Карпати, 2014. – 208 с. : іл.

Монографія знаного театрального історика, кандидата мистецтвознавця Василя Андрійця є ґрунтовою спробою в українському мистецтвознавстві масштабно оцінити роль Василя Гренджі-Донського в історії українського театру на Закарпатті як театрального критика, драматурга, публіциста періоду 20-30-х років ХХ ст.
При цьому автор ставить за мету охопити широкий аспект процесу зародження та розвитку театральної критики на Закарпатті, починаючи від попередників Василя Гренджі-Донського, рецензій відомих і невідомих авторів про вистави шкільного «будительського» театру 50-60-х років ХХ ст., аматорських вистав «просвітянського» театру 20-30-х років ХХ ст.


Гайдук, В. О краю мій, Карпати милі [Текст]: Вокально-хорові твори великих форм / Василь Гайдук; передмова Тетяни Росул. – Ужгород: Гражда,2015. – 400 с.

 Творчість В. Гайдука відображає глибоку спадкоємність національної традиції в діяльності багатьох поколінь, споріднює його музику з духовною творчістю українських композиторів-класиків.
Музика композитора органічно спирається на карпатську народну інтонацію, поєднує в собі динамізм і багатство розвитку, творчу «родзинку» і композиторську винахідливість, тонке відчуття специфіки вокального, хорового, оркестрового звучання. Доробок закарпатського митця включає в себе найвагоміші жанри професійної музики – концерти, поеми, кантати, ораторії, сюїти, вокальні та інструментальні цикли, музику для дітей, більше 120 романсів і обробок закарпатських народних пісень для солістів, різних складів вокальних ансамблів та хорів.


Дочинець, Мирослав І. Лад [Текст] / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2014. - 560 с. 
Ця книга - одне ціле. Проте кожна з її трьох частин - "Многії літа. Благії літа", "Вічник", "Світован" - стали справжніми бестселерами, здобули велику й широку читацьку прихильність у світі. Ця книга - про карпатського мудреця Андрія Ворона, якого вже встигли назвати "світовим чоловіком", "українським Сократом", "новітнім Сковородою". Він жив, як дихав, власним життям явив спроможність бути вільним у світі, який ловить і поневолює людину. Для сучасної, заблуканої серед штучних міражів людини світло його досвіду постає духовною опорою. Бо його мудрість - це філософія на щодень, і фактично - для кожного. Філософія радості, добра і служіння, коли многії літа є літами благими.

Між рядками цього соковитого, духмяного письма живе горний дух, нурт живої природи, правда про людську душу в цілісній світобудові.

Заплетал, Ф. Дерев’яні церкви Закарпаття [Образотворчий матеріал]: фотоальбом / Флоріан Заплетал; передм. Миколи Мушинки; упоряд.: Микола Мушинка, Михайло Сирохман. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2013. – 120 с.: іл..
В альбомі представлено найповнішу збірку світлин дерев’яних церков Закарпаття, зроблених чеським дослідником Флоріаном Заплеталом  у 1919 – 1925 роках, коли край входив до складу Чехословаччини. Заплетал розумів архітектурну та історичну цінність цих стародавніх пам’яток, першим почав планомірно фіксувати їх на фотографіях, а також докладати зусиль для їхнього збереження. Деякі церкви вже втрачені й дійшли до нас лише на його світлинах.


Орел Л. Українська родина:: обряди і традиції : до 200-ліття від дня народження Т. Г. Шевченка / Лідія Орел; Упоряд. і вступ. слово Лідія Орел; Вступ Василь Яременко.– Київ : Вид-во ім. Олени Теліги, 2015.– 510,[1] с.
Книга висвітлює звичаї та обряди українського народу, які здавна були збережені і передавалися від покоління до покоління впродовж його життя та побуту: родини, хрестини, пострижини, виховання дітей, молодіжні вечор­ниці та досвітки, весільні обряди, ярмаркування тощо. Подано відомості про народне будівництво (хата, громадські будівлі, вітряки). Це етнографічні на­риси, наукові розвідки та польові дослідження.

Видання має календарні та родинно-побутові пісні з нотами, ілюстроване кольоровими та чорно-білими світлинами. Адресовано етнографам, фоль­клористам, краєзнавцям, педагогам і всім шанувальникам народної культури українців.

Софія Андрухович. Фелікс Австрія. – Львів: ВСЛ, 2014
«Фелікс Австрія» — це роман про стосунки жінок і країн, націй і мов, про узалежнення і свободу вибору, про побут і смак, відданість і жертовність. Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звичайне місто на кресах «щасливої Австрії», в якому живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, яка для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, — долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.





Полинський В. Бібліотекар: новели й оповідання. – Львів:Апріорі, 2013. – 244 с.


Нова книжка прози відомого українського письменника Віктора Палинського - це ще одна нагода для шанувальників вишуканої літератури отримати справжню насолоду від читання, поринувши у світ невичерпної уяви та даровитого хисту. Його герої екстравагантні та несподівані, а їхні світи - можливості магічних перевтілень, містичних пошукувань. Звернімося до „Бібліотекаря"! 










Кокотюха, А. Адвокат із Личаківської [Текст] : роман / А. А. Кокотюха. - Х. : Фоліо, 2015. - 283 с.
Початок ХХ століття, 1908 рік. Молодий киянин Клим Кошовий дивом вирвався з тюрми й тікає від переслідувань царської влади до Львова. Але й тут його заарештовує поліція – біля трупа відомого адвоката Євгена Сойки. Покійний мав у місті сумнівних друзів та могутніх ворогів. 
Самогубство – чи вбивство? Пошуки істини водять Кошового темними лабіринтами львівських вулиць. На його шляху – зухвалі батяри, міські кримінальні королі та російські терористи-бомбісти. А ще поліцейський комісар Марек Віхура, в якого Клим постійно плутається під ногами. Правда приголомшить Кошового та його нового відданого друга Йозефа Шацького. Й назавжди змінить долю загадкової та впливової красуні Магди Богданович…




По обидва боки колючого дроту [Текст] : [розмова-повість] / Юрій Луценко ; у записі Мустафи Найєма. - 2-ге вид. - Київ : А-БА-БА-ГА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. - 206, [1] с. - (Мемуари).
Розмова журналіста Мустафи Найєма з Юрієм Луценком відбувалася протягом липня 2013 року, майже відразу після виходу політика з ув'язнення. Ох і дали шпрейсу ці два феєричні шукачі справедливості - Юрій Луценко і Мустафа Найєм! Ох і поговорили! Про зустрічі тет-а-тет з Януковичем, Юлією Тимошенко, Ющенком, про школу виживання з тюремними авторитетами і кінченими ментами. Юрій Луценко не лише чудовий оратор, він ще й блискучий оповідач. Його чіпка пам'ять утримує найдрібніші деталі розмов і спостережень. Тут є все - від грубуватих жартів до найніжніших одкровень. Це одна з найвідвертіших книжок про українські політичні і тюремні авгієві стайні. Це розмова, що тягне на повість.




Лущик, П. Тамплієри короля Данила : роман / Петро Лущик. Харків : Фоліо, 2014. - 285 с.
Дія роману відбувається у XIII столітті. Папа Римський Інокентій IV відправляє до галицького князя Данила Романовича свого посла. Охороняти важливу особу доручено загону воїнів-тамплієрів на чолі з командором Гійомом де Пардо. Храмовникам доведеться вступити у сутичку не лише з монголами, що захопили руські землі, але й зі своїми одвічними суперниками госпітальєрами і навіть з ассасинами.








Руїна / упоряд., передм. О. І. Гуржія. – Київ : Вид-во гуманіт. л-ри, 2015. – 432 с. : іл., карти. – (Випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою “Українська книга” 2015 р.).
Ця книга охоплює події в Україні другої половини XVII століття, що увійшли в її історію під назвою «Руїна». До видання включені прозові твори, історичні дослідження, документальні матеріали, котрі яскраво характеризують одну із найтрагічніших сторінок історії нашої держави.
Книга доповнена хронологією, картою того часу, примітками.
Розрахована на широке коло читачів.\







Савченко, Надія Вікторівна. Сильне ім'я Надія / Н. В. Савченко ; [мал. Савченко В.В.]. - Київ : Юстініан, 2015. - 328с.
Ця книга - один великий і живий лист до українців. Лист із російської в'язниці, яка вже понад рік тримає ту, що стала символом нескореної української нації – Українську НАДІЮ. Так хто ж вона, Надя Савченко? Яка вона? Що з того, що ми знаємо про неї, правда, а що вже стає легендою? Вона відповість вам сама на сторінках цієї книжки. У притаманній їй емоційній манері, пригадуючи навіть дрібні, але важливі події зі свого життя, з яких і були сплетені її характер, вдача, незламність. Перебуваючи в заточенні, Надія розпочала власну боротьбу - мовою тюремних нотатків та протестів. Так з'явилась її власна літературна праця - «Сильне ім'я Надія».




Суворов, В. Остання республіка[Текст]: Хроніка «Великого десятиліття». Кн.3/ Віктор Суворов. - К.: Гамазин, 2014. –312с.: іл..
«Остання Республіка» розповідає про славнозвісний День Перемоги та коли його почали святкувати, чому Парад Перемоги приймав не сам Верховний Головнокомандувач Іосіф Сталін, а його заступник Маршал Жуков? Чи справді СССР не був неготовим до війни, яким було співвідношення військових сил гітлерівської Німеччини та СССР? І головне – чому Радянський Союз програв Другу світову війну? В Росії книга зазнала гострої критики від «офіційних» істориків, але ніхто так і не спромігся спростувати доводів Суворова.






Суворов, В. Її ім’я було Татьяна [Текст]: Хроніка «Великого десятиліття». Кн. 1 / Віктор Суворов. - К.: Гамазин, 2013. – 380 с.: іл..

Віктор Суворов (Володимир Рєзун) – письменник, історик, дослідник, у минулому – розвідник, капітан ГРУ. Автор історичних бестселерів «Криголам», «Акваріум», «День “М”». Ворог Радянського Союзу, заочно засуджений до розстрілу. Персона нон ґрата в пострадянських країнах.
«Її ім’я було Татьяна» – це найсвіжіший твір автора, який українці мають змогу прочитати одними з перших у світі. Як і чому Жуков скинув ядерну бомбу на власну армію та підірвав власний лінкор? Як Хрущов прийшов до влади? Як Радянський Союз уник китайського варіанту модернізації соціалізму? Чому збирався закидати Європу ядерними бомбами і захопити її?.. Відповіді на ці та багато інших питань ви знайдете в цій книзі.
Книга є першою з трилогії «Хроніка "Великого десятиліття”».


Немає коментарів:

Дописати коментар