суботу, 24 листопада 2018 р.

Пекельні цифри та слова...Голодомор 1932-1933

Похожее изображение

Цей День щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада. Цього дня Україна і весь демократичний світ вшановує пам'ять невинних жертв Голодомору – геноциду української нації. 
Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був голодомор 1932-1933 років. Не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки безневинних людей зійшло у могилу – старих і молодих, дітей, і ще не народжених – у лонах матерів. Невідома кількість жертв – від 3 до 12 мільйонів, але протягом всієї історії людства вважається найбільшою трагедією.


Щоб відродити в пам'яті ті трагічні події в бібліотеці була організована книжкова виставка "Голодомор в Україні: говоримо сьогодні, пам`ятаємо завжди..." Працівники знайомили з літературою про трагізм, який ховається за словом «голодомор». Запрошували присутніх переглянути анімаційні та документальні фільми "Голодний дух", "Голодомор. Великий злам", "Голодомор 33-го", "Свідчення очевидців" та художній фільм "Гіркі жнива". 

Напередодні й діткам транслювалися дитячі ролики про Голодомор. Смуток огортав душу кожного, хто торкався цієї печальної теми. Забути ці події ніхто не в праві. 
Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих, про всіх, хто не вижив, пам’ять про живих і ненароджених.
Тож, сьогодні 24 листопада небайдужі односельці об’єдналися у спільній молитві за безневинними жертвами та запалили свічки пам’яті і у своїх душах!
Ведуча заходу акцентували увагу слухачів на те, що в історії українського народу є трагічні сторінки, що примушують стискатися людські серця. Учасники гуртка "художнє слово" СБК розчулювали присутніх поетичними рядками. Кожен вірш мов біла свічка української жалоби за мільйонами невинно убієнних, кожне слово – мов чистий голос з глибокої пітьми 33-го, сповнений смутку і любові.

   Ми не забудем рік тридцять третій
Як Україна стогнала від голоду
Й досі ми чуємо стогін далеких
Голосів, помираючих з голоду


          Вірш "Пам'ять серця"

Огляд книжкової виставки "Голодомор в Україні: говоримо сьогодні, пам`ятаємо завжди..."


Також, пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку книг, де зібрані літературні та історичні матеріали присвячені темі Голодомору 1932-1933 рр. Власноруч ознайомитися з книгами Ви можете завітавши до бібліотеки.

Картинки по запросу книга злочи

Злочин [Текст] / упоряд. П. Кардаш. - Мельбурн ; К. : Фортуна, 2003. - 555 с.: іл. - Бібліогр.: с. 545.
На вічну пам'ять дочкам і синам української землі, мільйони котрих замордувала, убила, знищила у катівнях і голодоморами комуністична большевицька влада у ХХ столітті








Великий голод в Україні 1932-1933 років: у IV т. Звіт Конгресово-президентської Комісії США з дослідження Великого голоду 1932-1933 рр. в Україні.- К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. – 622с.
Книга «Великий голод в Україні 1932-1933 років: у ІV т. Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США» вражає спогадами потерпілих від голодомору. Чотиритомне видання містить матеріал Конгресово-президентської Комісії США з вивчення Великого голоду України 1932-1933 рр. Містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983-1984 рр. за спеціальною методикою oral history і є доказом геноциду українського народу. Ключова акція уряду (конфіскація всіх продовольчих продуктів тривалого зберігання в українських селах у січні 1933 р.) була здійснена на основі усних вказівок. Вона може бути встановлена тільки за подібністю дій чекістів і комнезамівців у різних селах України, засвідченою людьми, які бачили такі дії на власні очі. Тому свідчення є одним із найцінніших джерел з історії колективізації та Голодомору в Україні 1932-1933 рр. Видання розраховане як на науковців, так і на широке коло тих, хто цікавиться історичним минулим нашої держави.

Картинки по запросу відлуння жахливої трагедіїВідлуння жахливої трагедії (До 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні: Збірка статей, опублікованих у газетах 30-х років ХХ ст. в Підкарпатській Русі) / Упорядкув. М. В. Делеган, С. А. Вискварко. - Ужгород: ВАТ "Патент", 2008. - 160 с. 

Трагедію українського народу 1932-1933 років неможливо було приховати. Відлуння про неї доходили до більшості країн Європи, у тому числі і до Чехословацької республіки, до складу якої у той історичний період входило і Закарпаття. У Державному архіві Закарпатської області збереглися підшивки газет 30-х років ХХ ст., у яких публікувалися відгуки. Саме вони послужили основою для підготовки цього збірника.




Роберт Конквест. Жнива скорботи. Радянська колективізація і голодомор / Пер. З англ. Н. Волошинович, З. Корабліної, В. Новак; Літ. Опрацювання А. Криштальськогою. - Луцьк: ВМА «Терен». - 2007. - 456с.
Колективізація і голодомор 1929–1933 років — ця чи не найжахливіша соціальна катастрофа нашого століття призвела до більших жертв, ніж перша світова війна. То й була с правжня війна радянського режиму проти власного народу, відлуння якої чутно й дотепер. «Жнива скорботи» — переконлива спроба відтворити для широкого загалу якомога повнішу картину цієї трагедії. Автор книжки — один із найвідоміших західних дослідн иків радянської історії Роберт Конквест — написав її тоді, коли не тільки в колишньому СРСР, а й багатьма на Заході не визнавався навіть самий факт голодомору.
Картинки по запросу спротив геноцидуЦя книга є каталогом фотодокументальної виставки «Спротив геноциду», створеної до 81-х роковин Голодомору Українським інститутом національної пам’яті спільно із Галузевим державним архівом СБУ, Центром досліджень визвольного руху та Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32-33 років в Україні. Виставка розкриває масштаби і характерні форми спротиву українського селянства сталінській злочинній політиці напередодні і під час геноциду українського народу.


Самчук У. Марія: Повість.- К.: Школа, 2009.- 320 с.
Повість «Марія» — про воістину страшні метаморфози людського буття в умовах більшовицького геноциду, серед сили-силенної гріхів якого був і чи не найбільший — голодомор. Жах цієї трагедії подається крізь призму образу Марії, яка на сімдесятому році життя зазнає разом із рештою українців страшного голоду. З огляду на похилий вік головної героїні, ця трагедія, може, і не виглядала б такою вражаючою, якби читач із кожною сторінкою твору все чіткіше не усвідомлював, що у цій старій жінці уособлена сама Україна. Несхитна в моральних своїх навичках та переконаннях, але беззахисна перед злом.





Барка В. Вибрані твори / Упорядк. Тексту та передм. Г.М. Кудрі. – Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2005.- 304с.
Роман "Жовтий князь" Василя Барки, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки, написаний у 1958 - 1961 роках і відомий у багатьох країнах світу. Автор розкриває одну з найстрашніших сторінок в історії українського народу і розповідає про голодомор 1933 року, який йому довелося пережити. Письменник створює символічний образ Жовтого князя, демона зла, що несе з собою руйнування, спустошеність, сіє страждання і смерть серед людей.





Голодомор. Геноцид українського народу 1932-1933 [Текст]. -К. : Видавництво імені Олени Теліги, 2008. - 25с.
 Брошура в стислій формі розповідає про головні причини найжахітливішої за масштабом трагедії,яку пережив наш народ. У центрі уваги пошук відповіді на питання ,чому терор був спрямований проти України.






Конквест Р. Жнива скорботи [Текст]: Радянська колективізація і голодомор / Р. Конквест пер. з англ. - К.: Либідь, 1993. - 384 с.: іл

Перед читачем - перший повний український переклад відомого на Заході дослідження одного з найтрагічніших періодів нашої історії. Спираючись на документальні джерела, автор роз­криває жахливі картини колективізації та голодомору 1929-1933 рр., залишаючи за собою право на особистий погляд на висвітлю­вані події.

Картинки по запросу УКРАЇНСЬКИЙ ГОЛОКОСТ 1932-1933. СВІДЧЕННЯ ТИХ, ХТО ВИЖИВУКРАЇНСЬКИЙ ГОЛОКОСТ 1932-1933. СВІДЧЕННЯ ТИХ, ХТО ВИЖИВ

У книгах вміщено свідчення тих, хто пережив одну з найжахливіших трагедій в історії людства — штучний голодомор-геноцид 1932-1933 рр., спрямований на винищення українського народу.
Спогади, зібрані впродовж багатьох років, доповнені документальними матеріалами й свідченнями про голодомор 1946-1947 рр., дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки вітчизняної історії.


Немає коментарів:

Дописати коментар