понеділок, 28 листопада 2016 р.

Нові краєзнавчі надхоження

Ви любите поезію? А може, захоплюйтесь музикою, чи творчістю Закарпатських  письменників? 
До вашої уваги краєзнавчі новинки у нашій бібліотеці – книги на різну тематику. Нова інформація  з минулого та сьогодення Закарпатської землі.
Нових надходжень літератури було небагато, проте є на що звернути увагу!

Запрошуємо до нашої бібліотеки 

Беркела Іван
   Фіглі з бербиниці:Гуморески, словничок говірки закарпатських гуцулів. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2015.

Герої гумористичних друзів Івана Беркели – аборигени Карпат, сучасні гуцули, або їх близькі і далекі сусіди, які приїхали в незвіданий край з власними амбіціями і замірами. Що з цього стається, як перевиховують гори і чому на них неможливо дивитися звисока, де черпають гуцули свій невиправний оптимізм і хто формує їх дивовижний характер – на ці та безліч інших серйозних і не дуже запитань читач з перших сторінок «Фіглів з бербиниці» отримає веселу, дотепну, не без долі лукавства відповідь.
У книзі також вміщено словничок говірки закарпатських гуцулів.

Для широкого читацького загалу.

Аделя Григорук, Олександр Масляник
     Юрій Павлович: Сповідь душі – Львів: Ліга – Прес, 2014 – 96 с.


Мистецький альбом містить усі знакові роботи з багатого ужинку видатного майстра – різьбаря Юрія Павловича. Талановитий продовжувач славних традицій високого мистецтва Шкрібляків – Корпанюків зумів витворити власну школу дереворізьб, в надійному фундаменті якої – візії сучасності й минулого, екзистенція, етнофілософія, етнографія, міфологія, фольклор та старовіччина.







Ясіня -  жива легенда Карпат. Книга – фотоальбом. Видання друге, доповнене – «Видавнича студія «ZORIANa», Видавництво «Коло» 2016.- 168 с.: іл..
Пропоноване видання висвітлює минуле та сьогодення одного з найбільших карпатських селищ, колишньої столиці Гуцульської республіки – Ясіня. Читач відкриває для себе славні сторінки історії легендарного краю поруч з Говерлою та Піп – Іваном, стежками яких мандрували опришки; пізнає відродженні традиції гуцулів; насолодиться унікальними фоторепортажами про свято Різдва Христового, Водохреща та Великодня; фестивалі «Довбушева юшка» та «Велика гуцульська коляда», побачить унікальні фото переможців конкурсів вівчарів, колядників, косарів, вусачів, бородачів; побуває на полонині та гуцульському весіллі. Книга є цінним внеском в краєзнавчу спадщину Закарпаття та України.


Мага, Любов
Осінь, що стала весною: Поезія. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2008. – 104с.
Збірка поезії Любові Маги – це щира і відверта розмова з читачем. Авторка не боїться бути гранично відкритою, уміє побачити поезію у звичайних, простих речах, у всьому, що нас оточує. Саме тому її «самотня осінь» стає весною, переповненою почуттями.
В поезіях цієї збірки душа авторки, небайдужа і чутлива, трепетна і велична.






Картинки по запросу шкляр чорне сонце

Шкляр, В. Чорне сонце: збірка / Василь Шкляр; худож. Маріана Пащук. - Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 304 с.: іл.

До цієї книжки, окрім "Чорного Сонця", увійшли твори "Танець під чортову дудку", "Крук - птаха нетутешня", "Останній шанс Захара Скоробагатька", "Високі гори у Ялті", "Цілком таємні історії". 










Народний владика Іван Маргітич: Матеріали науково-практичних конференції «10 років без владики Івана Маргітича: на перехресті віків» (Рахів-Ужгород, 5-6 вересня 2013р.) / за редакцією О.Масляника. – Львів: Тиса, 2015. – 192с.

У збірнику матеріалів науково-практичних конференцій 10 років без владики Івана Маргітича: на перехресті віків» (Рахів-Ужгород, 5-6 вересня 2013р.) вміщено наукові розвідки, спогади і повідомлення учасників конференцій, що стосуються збереження пам'яті про народного єпископа Івана Маргітича, проблем історії, суспільного, громадського і духовного життя вірників Мукачівської Греко-Католицької єпархії і Закарпаття.


Картинки по запросу богатирська естафета закарпаття

Мільчевич, Іван Іванович. Богатирська естафета Закарпаття [Текст] : від класичної боротьби - до магії дзюдо / І. І. Мільчевич, А. А. Шерегій. - Ужгород : "Видавництво Закарпаття", 2008. - 88 с. - ISBN 966-347-045-3 : 8 грн.


Як Черкащину Іван Піддубний, так Закарпаття Кротон (теж Іван, Фірцак, уродженець мальовничого села Білки на закарпатській Іршавщині) небуденними якостями силача-борця уславив на весь світ. У книзі журналіста Івана Мільчевича та майстра спорту з боротьби дзюдо Андрія Шерегія прослідковано набутки закарпатців з класичної боротьби та дзюдо на борецьких килимах і на татамі краю та поза його межами.



Календар краєзнавчих пам`ятних дат на 2016рік [Текст] : рекоменд. бібліогр. посіб./ Закарпат. облас. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка, Від. краєзнав. л-ри; уклад.: Л. О. Падяк; за участі: О. В. Шмайда, Є. Й. Слуцька, І. Р. Фофлак; відп. за вип. О. А. Канюка; випуск. ред. Л.О. Падяк.- Ужгород: Вид-во В. Падяка, 2015.- 414с.
   Календар - щорічник є орієнтиром для громадськості краю у перебігу подій, ювілеїв та пам`ятних дат у 2016 році. Основу календаря складають грунтовні наукові розвідки про визначних діячів краю, підготовлені провідними карпатознавцями.







Раховська, Т. В.
       Співочі намистинки. Пісні із репертуару ансамблю "Намисто".- Ужгород: Карпати, 2015.- 32с.
     Збірник кращих пісенних творів із репертуару дитячої вокальної студії "намисто", яка успішно діє при Ужгородському районному будинку культури, під керівництвом подружжя Тетяни та Сергія Раховських.
    Збірник рекомендований для використання у навчально-виховному процесі  у початкових мистецьких навчальних закладах, шкільних та клубних ансамблях.







Щоквартальний вісник "Культорологічні джерела" знайомить нас з культурним життям краю.
  
















Від "Старої Громади" до шістдесятників. Збірник спогадів.-Полтава,ТОВ "РІК",2015.-332 с.
     Збірник спогадів "Від Старої громади" до шістесятників" є яскравим свідченням прагнень українців до національного й соціального визволення з імперського російського ярма. Спогади очевидців захоплюють, підносять дух, змушують глибше зрозуміти час, про який йдеться в тих чи інших спогадах. Зрештою, дають просто фізичне відчуття перебування в іншому, не такому вже й далекому від сьогодення, часі.









Полтава, Леонід
 Історисний роман з часів гетьмана Івана Мазепи
Леонід Полтава - Полтава, ТОВ "Рік", 2016.- 304с.
    Історичний роман Леоніда Полтави "1709" хвилює своїми героями життя яких сповнене праці, любові. щирості, військової звитяги. Гетьман Мазепа, його оточення, запорізькі козаки натхненні любов`ю до своєї Вітчизни, готові покласти життя за її свободу та незалежність. Роман вчить і застерігає.





Картинки по запросу ласло балла бібліографічний покажчик


Ласло Балла – угорський письменник Закарпаття, поет, драматург, перекладач = Balla László – kárpátaljai magyar író, költő, dramaturg, műfordító : до 85-річчя від дня народж. : бібліогр. покажч. / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. ОУНБ ім. Ф. Потушняка ; уклад. : М. Б. Бадида, Є. Й. Слуцька ; відп. за вип. Л. З. Григаш. – Ужгород : Вид-во В. Падяка, 2012. – 144 c. : кольор. іл. – (Корифеї Закарпаття: бібліографія).

Восьмий у серії "Корифеї Закарпаття: бібліографія" бібліографічний покажчик "Ласло Балла – угорський письменник Закарпаття поет, драматург, перекладач", підготовлений до 85-річчя від дня народження цієї визначної постаті угорської культури Закарпаття, вміщує дані про видання окремих творів, публікацій в антологіях, періодичних виданнях та збірниках. Також у покажчику представлені вперше зібрані літературознавчі та мистецькі статті Л. Балли, його рецензії, фейлетони та коментарі, що публікувались на сторінках „Kárpáti Igaz Szó”, „Naptár” та „Kárpáti Kalendárium”.Бібліографію матеріалів про Л. Баллу доповнюють уривки з мемуарів письменника про свою літературну творчість, журналістику та перекладацьку діяльність.



Фото Олександра Масляника.    Картинки по запросу харута громадська ініціатива  Картинки по запросу книга закарпаття 2015

Картинки по запросу таємниця ерделі гаврош   Картинки по запросу український реквієм гайдук
Картинки по запросу міста і села закарпаття



Немає коментарів:

Дописати коментар