четвер, 8 вересня 2016 р.

БОГДАНЦІ НА ФЕСТИВАЛЯХ






Золотокоса й щедра осінь 
Накрила свій святковий стіл, 
До тебе, Рахове, зійшлися гості 
З усіх Гуцульських міст і сіл. 
За тебе молиться Говерла 
І просить в Бога довгих літ. 
То хай молодість твоя не померкне, 
Будь славен на весь світ.
Гуцульський Фестиваль - це свято, де збираються гуцули з усього світу, щоб віддати пошану своїй історії і традиціям та відчути справжній гуцульський дух.
Проводячи ХХІІІ Міжнародний гуцульський фестиваль, варто згадати, що "Немалий шлях пройшли вони, аби стати носiями унiкальної культури, збереженої до наших днiв... " 
56 трембіт одночасно сповістили про відкриття фестивалю, звук трембіти, який ввібрав в себе і чари гір і Карпатську незвідану силу громовиці заворожив всіх.
У фестивалі взяли участь самодіяльні мистецькі колективи гуцульського регіону з Львівщини, Івано-Франківщини, Чернівецької та Закарпатської областей, які змагалися за першість на семи сценах у декількох жанрах: пісенному, музичному, театральному, хореографічному. 
Одним з представників Рахівського району, а зокрема с. Богдан, був народний фольклорний театр Богданського СБК,  під чутким керівництвом Марії Ретізник. Журі присудило їм почесне друге місце в номінації "Театральне мистецтво".
Організатори традиційно представили на святковому дійстві культуру, життя та побут гуцулів. 
Також, у суботу вечером відбувся виїзний концерт учасників фестивалю  Надвірнянського району у селі Богдан. Дві години артисти дарували богданцям свою творчість. Зокрема Надвірнянський район представляли кращі колективи краю, серед них народний аматорський танцювальний ансамбль «Горянка» (який виборов гран - прі, цього ж дня на фестивалі), та аматорський колектив Делятинського Народного дому «Черлені пацьорки».Гучними оплесками жителі села зустрічали гостей, а вони в свою чергу змусили заворожено слідкувати за кожним їхнім номером. Кожна пісня та кожен виступ зі сцени СБК були пронизані справжнім гуцульським колоритом, тому нікого не залишали байдужими і викликали гордість за нашу культуру.
Наступний новий день 4-го вересня, був не менш насичений, та цікавий. В рамках міжнародного фестивалю відбувся  і ХVI фестиваль-ярмарок ,"Гуцульська бриндзя"
„Гуцульська бринза” - це свято, загартоване карпатськими горами та прадавніми автентичними традиціями.
Гостей дійства чекала цікава концертна програма, народні гуляння, смачні страви гуцульської кухні.
Кожне селище Гуцульщини, яке брало участь у фестивалі, прикрашало свою колибу цілковито
в автентичному стилі – рушниками, килимами, гуцульськими стравами.
Майже кожне село намагалося здивувати журі свята, та відвідувачів фестивалю чимось цікавим.
Село Богдан відзначилося представленими експонати, та справжнісінькою гуцульською хатинкою, яка знайомила відвідувачів з життям та побутом гуцулів. Багатопланово представлена колекція знарядь праці, посуду. Розмаїття та колориту надавали ліжники, верети, а також тайстри, бесаги, гуцульське традиційне вбрання, постоли. 
А всі бажаючі змогли поринути у світ краси та гармонії вишиваного мистецтва, переглядаючи виставку старовинних вишитих рушників, фолвідів, та різбарства. Та особливого чару виставці додала гуцульська музика.
Всіх гостей частували традиційними гуцульськими стравами і забавляли колоритними танцями і співами.
Насамкінець підбивши підсумки фестивалю, який проходив у різних номінаціях. Богданська громада отримала звання "Краща садиба Рахівщини ХVI фестивалю-ярмарку "Гуцульська бриндзя"".
Дводенне дійство було наповнене троїстими мелодіями, смачними запахами, позитивною енергетикою численних гостей. 







Немає коментарів:

Дописати коментар