вівторок, 30 жовтня 2018 р.

Фіглі "З Оксанчиної тайстрини"

Завжди приємно зустрічатись з поетами нашого краю, почути мудре слово, познайомитись з новими творами, поспілкуватись.
29-го жовтня працівники Богданської сільської бібліотеки гостинно запросили любителів жартів та гуморесок на вечір-зустріч з гуцульською поетесою-гумористкою Оксаною Йонаш-Тодер. 
Молода поетеса народилася та проживає в мальовничому селі Костилівка. 
Вона з тих, про кого кажуть "корінна гуцулка", добре знає гуцульський субетнос,традиції, вірування, обряди та побут Гуцулії, вишукує і знаходить смішні історії, 
вводить героїв в оригінальні комічні ситуації. Герої Оксанчиних гуморесок тишком-нишком посміхаються й кепкують самі з себе та щедрі на гостре, мов бритва слівце. Увесь цей барвистий світ милий серцю гуцулам. 

У ранній поетичній творчості поетеси переважала інтимна лірика. Проте, якось вона натрапила на поетичні твори, написані діалектною мовою і сама спробувала написати гуцульським діалектом. Їй ця ідея сподобалася і вона почала все частіше писати дідівською мовою. 
Вірші, пройняті сільською тематикою, близькі кожному. 
Під час знайомства поетеса розповіла про свої бешкетні юнацькі роки, про будні дні, перше  кохання та поділилася речами, які надихають на творчість. 
Свою розповідь гумористка супроводжувала влучними гуморесками в авторському виконанні, яке перемежовувалися зі спогадами про своє життя. 
Читання гуморесок розпачалося з вікторини "З Оксанчиної Тайстрини". Зі справжнісінької тайстрини, підготовленої працівниками бібліотеки, Оксана витягувала речі, які згадувались у веселих творах. Присутні миттєво здогадувалися до якої гуморески стосується черговий предмет, після чого майстерно читали сам твір. 
На творчій зустрічі прозвучало чимало добірного гумору у виконанні самої авторки, та запрошених гостів. Присутні мали змогу насолоджуватися майстерним читанням гуморесок від працівників Районного будинку дитячої та юнацької творчості: керівника гуртка «Культура мови та спілкування» у РБДЮТ та неодноразового лауреата і переможця різноманітних фестивалів Рахівщини, Гуцульщини та інших конкурсів України – Мирона Білінкевича;
ще одна гостя з Костилівки, Олеся Волощук - керівник зразкового дитячого драматичного колективу «Юність» РБДЮТ. Сама являється автором аматором, пише сценарії, казки, інсценізації, тематичні вірші та гуморески для своїх вихованців. Олеся Володимирівна залучила й до заходу своїх талановитих юних читців, лауреата районних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів Павлу Тодер та призера міжнародного фестивалю «Іван Попович збирає таланти» Вікторію Волощук. 
Своїм професійним читанням порадували присутніх і поетесу: Марія Ретізник -художній керівник Богданського СБК, працівники культури присілку Говерла, села Луги - Анна Богуняк та Олена Сас, бібліотекар Видричанської сільської бібліотеки- Параска Папарига, філологи Богданської та Видричанської ЗОШ - Мар`яна Гав`юк та Ольга Бешота. За допомогу у підготовці та участі в заході хочеться подякувати й Ганні Зварич методисту Рахівської ЦРБ
Жарти були і про жінок, і про чоловіків, і про буденні людські клопоти та пригоди. Тож кожен міг впізнати себе чи сусіда, слухаючи дотепні римовані розповіді.
Крім нових творів, неповторна майстриня гуцульського гумористичного слова презентувала й свою збірку "З Оксанчиної тайстрини", яка побачила світ у травні 2017 році і стала своєрідним підсумком її творчого шляху.
У байках, гуморесках, мініатюрах автор з властивою йому дотепністю показує кумедні випадки з життя земляків, а також гуцульським діалектом описує екологічні та соціальні проблеми. Тому її гуморески так близькі кожному.
Окрім гумору, гості заходу почули у виконанні неодноразового лауреата районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів вокального та театрального мистецтва Вікторії Кудрич авторські пісні авторки покладені на мотиви відомих пісень.
На завершення подякували гості за приємні хвилини спілкування, вручили невеликий подарунок та квіти. А присутні отримали можливість придбати книгу з автографом та зробити фото на згадку.
У осінньо прикрашеному залі бібліотеки зустріч вийшла щирою, теплою, а спілкування – цікаве.
Ще однією приємною несподіванкою для Оксани була зустріч з давнім шанувальником з Тячівщини, який подолавши відстань приїхав, щоб насолодитися справжньою гуцульською поезією. Після зустрічі Ігор Турок поділився своїми враженнями в соціальній мережі "О.Йонаш-Тодер не лише талановита поетеса, а головне: чудова, добра людина, турботлива мама, хороша подруга - мені не виразити одним реченням всю лавину позитивних емоцій від цього знайомства, повірте ! Ще раз дякую всім, з ким познайомився на прекрасному літературному заході і очікую на нові зустрічі, щоб насолоджуватися новими чудовими творами пані Оксани!". Тож, ми бажаємо нашій поетесі наснаги та творчого завзяття. І маємо надію, що незабаром її твори засяють по новому в новій збірці!








 

2 коментарі:

  1. Чудово, що цікавий, прекрасно організований та проведений культурологічний захід має своє продовження на цьому сайті. Це вселяє впевненість в продовженні Вашої неоціненної роботи з розвитку культури гуцульщини, поширенні кращих зразків народної творчості, залучення до такої діяльності нових шанувальників поезії. Очікуємо нових Ваших ініціатив, хай з Вами всюди буде удача ! І.Турок

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Гуцульщина дійсно багата своєю неповторною культурою та талановитими людьми, які поширюють та розвивають її. Розпізнавати такі таланти, популяризовувати їх, надихати ними інших і є справою працівників культури. Тому, ми з відповідальністю відносимося до цього. Щиро вдячна Вам пане Ігор за увагу і за відгук!

      Видалити