пʼятницю, 22 вересня 2017 р.

Музей "Гуцульська хатинка" вже милуватиме око гостів та жителів села

21 вересня, на свято Різдва Пресвятої Богородиці та храму церкви с. Богдан, відбулась ще одна знакова подія для жителів села - відкриття музею "Гуцульська хатинка"
В культурному середовищі будь-якого суспільства музеям відводиться чи не – найголовніше значення. 
Село Богдан - лише невелика частина усього гуцульського краю. Але і для нього властива своя історія, побут людей, чарівність природи. 

Подія почалася освяченням музею, проведеним священниками сусідніх сіл на чолі з настоятелем Богданського храму отцем Володимиром Руснаком. Після освячення отець щиросердечно поблагословив цю важливу подію у житті нашої громади, та подякував всім засновникам музею.

 Урочистості з нагоди відкриття  краєзнавчого музею зібрали чимало жителів та гостів села. Привітати Богданців з цією довгоочікуваною подією завітали гості з Рахівської районної державної адміністрації: Голова РДА Павло Васильович Басараба, голова районної ради Василь Іванович Дан, Юрій Миколайович Беркела, Юрій Васильович Бендак та заслужений майстер народної творчості України Юрій Юрійович Павлович.

Почесне право перерізати стрічку було надано : голові Богданської сільської ради Степану Антоновичу Мільчевичу, Голові районної державної адміністрація Павлу Васильовичу Басарабі, голові районної ради Василю Івановичу Дану.

Влада та громадськість  спільними зусиллями працювали над створенням музею. Тому, не одноразово звучали слова вдячності за пропозицією і сприянню голові сільської ради Степану Мільчевичу. Він в свою чергу відмітив подяками людей які також зробили неоціненний внесок у його створення, наповненні  унікальними експонатами. 

Слова подяки усім тим людям, хто долучився до цієї гарної справи, хто працював над тим, аби створити музей, звучали і від ведучої свята - зав. Богданської сільської бібліотеки Тетяни Вечернюк. Вона також наголосила, що продовжується пошук небайдужих людей, які готові подарувати для села неоціненні експонати.

Свої мелодії весь захід дарував оркестер гуцульських інструментів та учасники художньої самодіяльності СБК. Далі кожен з присутніх мав можливість ознайомитись з експозицією музею.
Захід був сповнений на щирі привітання від почесних гостей, подарунки та позитивні емоції. 
Отож, гостинна "Гуцульська хатинка" вже чекає на відвідувачів!
Музей міститься в привабливій зеленій зоні, на подвір’ї Богданської сільської ради за адресою - Закарпатська обл., Рахівський р-н, с. Богдан, вул. Шевченка, буд. 114. Експонатів налічується біля сотні. Тут  милують око гуцульські старовинні рушники, одяг гуцулів, ліжники та різноманітні промисли гуцулів в тому числі й знаряддя праці. Серед найбільш привабливих для відвідувачів предметів – самопрядка, старовинні ікони, гелітки, точильний станок. 
Отож, сьогодні можна з упевненістю сказати, що музей стане однією з визитівок нашого рідного, мальовничого села Богдан.












1 коментар:

  1. Дуже файна гуцульська хата та ще й в центрі села. Не раз (ще учнем та студентом, з етюдником за плечима) шукав я в наших обочах такі старі хати щоби малювати їх з натури, бо дуже любилиси в’ни мені. А тепер таку красоту вижу туй на ровени. То йи дуже файно! Лиш пару копиць та оборога з плотом із жердок майже там ни хватає…
    З повагою Ваш земляк, боґданський ужгородець,
    художник-графік Микола Дем’ян.

    ВідповістиВидалити