пʼятницю, 13 жовтня 2017 р.

Бібліотечно-бібліографічно-історичний урок

Важливим елементом бібліотечної роботи є популяризація бібліотечного фонду, який широко представлений на книжкових виставках, тематичних стелажах, відкритих експозиціях літератури, які завжди актуальні за змістом, різноманітні за тематикою та видами й цікаво оформлені.

Напередодні Дня Покрови Пресвятої Богородиці, який співпадає з Днем українського козацтва та Днем захисника України 12 жовтня у рамках тижня історії, який проводився з 9 по 13 жовтня у Видричанській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося виїзне позакласне заняття з учнями 11 класу, яке було проведене в Богданській сільській бібліотеці вчителем історії Ференц Петром Петровичем.

Головна мета уроку - допомогти зрозуміти молоді, що оволодіння основами інформаційної культури підготує їх до будь-якого виду пізнавальної діяльності, забезпечить здатність жити в інформаційному суспільстві. 

Тема і зміст заняття ознайомлення учнів з наявними книжковими фондами бібліотеки з історії України, Закарпаття та нашого рахівського краю.

Основну увагу учнів було звернуто на необхідність користування  доступною літературою, яка наявна в бібліотеці. Наукові дослідження з різних тем з історії України, джерелознавчі публікації, довідники, енциклопедії, праці видатних істориків, ідеологів українського національного відродження, політиків, публіцистів і звичайно велика маса краєзнавчої літератури, якої немає в  доступі в мережі інтернет ресурсів.

Під час проведення уроку зав.бібліотекою Тетяна Вечернюк намагалась навчити учнів працювати з бібліографічним апаратом бібліотеки. А саме, розповіла як швидко віднайти необхідну інформацію з різних галузей знань.

Також, ознайомила молодь з правилами користування бібліотекою та різноманітністю книг у бібліотеці інших напрямів знань, художньої,  зарубіжної, дитячої та іншої літератури. Необійшлося й без огляду постійних книжкових виставок.
Під час цілого заходу особливу увагу дітей зверталося на краєзнавчий відділ, та міні-музей. Петро Петрович ознайомив учнів зі змістом фонду, а Тетяна Вечернюк з міні музеєм та основними доповненнями краєзнавчого відділу - краєзнавчий систематичним каталогом, картотекою та теками накопичувачами. 
Було акцентовано увагу і на те, що після закінчення школи і поступлення у вищі навчальні заклади обов’язково виникне необхідність написання курсових, дипломних робіт, тощо і Богданська бібліотека може стати у пригоді, надати необхідні інформаційні послуги, адже є достатньо укомплектована літературою з багатьох тематик. 

Після чого, патріотичні мелодії присвячені наближеним датам - День захисника України та День пам'яті жертв голодомору - подарувала присутнім Ірина Ференц. Також лунали  вірші відомих українських поетів, Г. Петрук-Попик "Я бачу тебе Україно" В.Симоненка "Задивляюсь у твої зіниці" та І.Ірлявського "Шевченко" від співкерівника народного фольклорного театру Богданського СБК, керівника гуртка «Культура мови та спілкування» у РБДЮТ - Мирона Івановича Білінкевича.
Ми впевнені, пройде час і молодь обов’язково скористається результатами тих навичок, які вони придбали під час уроку.

Незважаючи на досить складне становище сьогодення, бібліотекарі нашої бібліотеки вірять, - і це вже доказано! - що майбутнє саме за бібліотекою, куди діти приходять не з примусу, а з цікавості, із задоволенням.












Немає коментарів:

Дописати коментар