понеділок, 16 квітня 2018 р.

ІІІ Міжнародний форум молодих бібліотекарів УБА «Бібліотеки та сталий розвиток суспільства»


12-13 квітня у Львові відбулася знакова подія для бібліотечної спільноти, а саме  III Міжнародний форум молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації.
Світова бібліотечна спільнота активно долучилася до підтримки досягнення Цілей сталого розвитку ООН до 2030 після їх проголошення. Інфраструктура, персонал, включеність у соціальний простір роблять бібліотеку перспективним агентом Цілей сталого розвитку.
Українські бібліотеки мають необхідний потенціал для активного долучення у загальносвітові процеси підтримки Глобальних цілей сталого розвитку. Проте відсутність інформації про ефективні практики, впроваджені в інших бібліотеках України та світу, гальмує більш системне включення бібліотек у підтримку Цілей.

Саме тому цьогорічний Форум молодих бібліотекарів мав на меті зібрати успішні кейси реалізації проектів, спрямованих на підтримку Цілей сталого розвитку, в Україні та закордоном. Зважаючи на це, цьогорічна тема Форуму – «Бібліотеки та сталий розвиток суспільства». Ініціатором та організатором якого виступила Молодіжна секція УБА.
Учасниками форуму стали близько 100 молодих фахівців бібліотечної справи з різних регіонів України, а також партнери та гості з Білорусі, Кіпру, Латвії, Словенії, Туреччини, Румунії та Іспанії. 
Всіх нас обєднав і гостинно прийняв Центр Митрополита Андрія Шептицького Українського католицького університету – це сучасна багатофункціональна "Бібліотека без обмежень", одна із провідних університетських бібліотек України.
В програмі заходу - виступи 20-х спікерів, презентації та обговорення за темами «Дослідження активного громадського середовища для налагодження спільної діяльності заради досягнення цілей», «Глобальні Цілі сталого розвитку та місцеві бібліотеки: точки дотику», «Бібліотеки  – майданчики для неформальної освіти громади», «Розвиток громад в США (штат Коннектикут) та роль бібліотек» та ряд інших. Своїми новаціями поділилися й колеги з зарубіжжя. Це все супроводжувалося знайомством та неформальним спілкуванням. Цікавим та продуктивним виявився тренінг про роль комунікації у роботі молодого бібліотекаря.
Неймовірно радію, що також мала змогу бути присутньою на творенні нових перспектив та можливостей бібліотечної сфери. Під час Форуму з 3-а країнами світу було офіційно підписано меморандум про співпрацю між бібліотечними асоціаціями! 
В рамка заходу відбулася й Церемонія нагородження МС Awards, тобто відзначали активних членів Молодіжної бібліотечної асоціації. Програма була надзвичайно цікавою, насиченою, а головне корисною та актуальною.
Наприкінці форуму всі учасники отримали сертифікати. Приємним подарунком був концерт "живої музики".
Бібліотечні працівники спілкувались, обмінювались ідеями, думками, враженнями. Форум також став місцем зустрічі молодих бібліотекарів-учасників минулого ІІ форуму, та школи молодого бібліотекаря УБА.   
Насамкінець хочеться щиро подякувати організаторам за чудовий захід, який, впевнена, підвищив ініціативність та професіоналізм молодих фахівців бібліотечної справи, оскільки сучасна освіта для молодого 
бібліотекаря є необхідним інструментом не тільки  у повсякденній професійній роботі, але й  інструмент впливу на суспільство, адже сучасні бібліотеки - це не лише книгосховища, а просвітницькі та інформаційні центри. Даний форум став мотиватором для всіх бібліотекарів і сподіваюся, що бібліотеки зазнають якісних змін задля забезпечення сталого розвитку України.


Тетяна Вечернюк
Завідуюча бібліотеки-філії с.Богдан 
Учасниця Форуму

Немає коментарів:

Дописати коментар