понеділок, 20 листопада 2017 р.

День пам'яті жертв Голодомору




Ми не забудем рік тридцять третій
Як Україна стогнала від голоду
Й досі ми чуємо стогін далеких
Голосів, помираючих з голоду




Четвертий тиждень листопада кожного року в нашій країні – поминальний по жертвах голодоморів. 84 років тому мільйони синів і доньок України, мільйони невинних людей були винищені голодомором. 
Щохвилини з вересня 1932 року по липень 1933-го помирали щонайменше 17 осіб, щогодини - більше 1000, щодня - понад 24 тисячі. За десять місяців Україна втратила майже чверть свого населення. В голодомор, за оцінками дослідників, померло від 7 до 10 мільйонів чоловік. Голодне лихоліття найбільше вразило дітей. Третина всіх померлих від голоду - діти.
Усе це ми мусимо розуміти і пам’ятати…

До Дня пам'яті жертв голодомору 
у бібліотеці організовано виставку-репортаж
 "Пам`ять у серцях у палаючих свічках".
На виставці представлені документальні книги та статті, спогади свідків тих жахливих подій.

Такод, пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку книг, де зібрані літературні та історичні матеріали присвячені темі Голодомору 1932-1933 рр. Власноруч ознайомитися з книгами Ви можете завітавши до бібліотеки.

images/golodomor/005.jpg
Злочин [Текст] / упоряд. П. Кардаш. - Мельбурн ; К. : Фортуна, 2003. - 555 с.: іл. - Бібліогр.: с. 545.
На вічну пам'ять дочкам і синам української землі, мільйони котрих замордувала, убила, знищила у катівнях і голодоморами комуністична большевицька влада у ХХ столітті








Великий голод в Україні 1932-1933 років: у IV т. Звіт Конгресово-президентської Комісії США з дослідження Великого голоду 1932-1933 рр. в Україні.- К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. – 622с.
Книга «Великий голод в Україні 1932-1933 років: у ІV т. Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США» вражає спогадами потерпілих від голодомору. Чотиритомне видання містить матеріал Конгресово-президентської Комісії США з вивчення Великого голоду України 1932-1933 рр. Містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983-1984 рр. за спеціальною методикою oral history і є доказом геноциду українського народу. Ключова акція уряду (конфіскація всіх продовольчих продуктів тривалого зберігання в українських селах у січні 1933 р.) була здійснена на основі усних вказівок. Вона може бути встановлена тільки за подібністю дій чекістів і комнезамівців у різних селах України, засвідченою людьми, які бачили такі дії на власні очі. Тому свідчення є одним із найцінніших джерел з історії колективізації та Голодомору в Україні 1932-1933 рр. Видання розраховане як на науковців, так і на широке коло тих, хто цікавиться історичним минулим нашої держави.

Картинки по запросу відлуння жахливої трагедіїВідлуння жахливої трагедії (До 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні: Збірка статей, опублікованих у газетах 30-х років ХХ ст. в Підкарпатській Русі) / Упорядкув. М. В. Делеган, С. А. Вискварко. - Ужгород: ВАТ "Патент", 2008. - 160 с. 

Трагедію українського народу 1932-1933 років неможливо було приховати. Відлуння про неї доходили до більшості країн Європи, у тому числі і до Чехословацької республіки, до складу якої у той історичний період входило і Закарпаття. У Державному архіві Закарпатської області збереглися підшивки газет 30-х років ХХ ст., у яких публікувалися відгуки. Саме вони послужили основою для підготовки цього збірника.




Роберт Конквест. Жнива скорботи. Радянська колективізація і голодомор / Пер. З англ. Н. Волошинович, З. Корабліної, В. Новак; Літ. Опрацювання А. Криштальськогою. - Луцьк: ВМА «Терен». - 2007. - 456с.
Колективізація і голодомор 1929–1933 років — ця чи не найжахливіша соціальна катастрофа нашого століття призвела до більших жертв, ніж перша світова війна. То й була с правжня війна радянського режиму проти власного народу, відлуння якої чутно й дотепер. «Жнива скорботи» — переконлива спроба відтворити для широкого загалу якомога повнішу картину цієї трагедії. Автор книжки — один із найвідоміших західних дослідн иків радянської історії Роберт Конквест — написав її тоді, коли не тільки в колишньому СРСР, а й багатьма на Заході не визнавався навіть самий факт голодомору.
Картинки по запросу спротив геноцидуЦя книга є каталогом фотодокументальної виставки «Спротив геноциду», створеної до 81-х роковин Голодомору Українським інститутом національної пам’яті спільно із Галузевим державним архівом СБУ, Центром досліджень визвольного руху та Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32-33 років в Україні. Виставка розкриває масштаби і характерні форми спротиву українського селянства сталінській злочинній політиці напередодні і під час геноциду українського народу.


Самчук У. Марія: Повість.- К.: Школа, 2009.- 320 с.
Повість «Марія» — про воістину страшні метаморфози людського буття в умовах більшовицького геноциду, серед сили-силенної гріхів якого був і чи не найбільший — голодомор. Жах цієї трагедії подається крізь призму образу Марії, яка на сімдесятому році життя зазнає разом із рештою українців страшного голоду. З огляду на похилий вік головної героїні, ця трагедія, може, і не виглядала б такою вражаючою, якби читач із кожною сторінкою твору все чіткіше не усвідомлював, що у цій старій жінці уособлена сама Україна. Несхитна в моральних своїх навичках та переконаннях, але беззахисна перед злом.





Барка В. Вибрані твори / Упорядк. Тексту та передм. Г.М. Кудрі. – Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2005.- 304с.
Роман "Жовтий князь" Василя Барки, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки, написаний у 1958 - 1961 роках і відомий у багатьох країнах світу. Автор розкриває одну з найстрашніших сторінок в історії українського народу і розповідає про голодомор 1933 року, який йому довелося пережити. Письменник створює символічний образ Жовтого князя, демона зла, що несе з собою руйнування, спустошеність, сіє страждання і смерть серед людей.





Голодомор. Геноцид українського народу 1932-1933 [Текст]. -К. : Видавництво імені Олени Теліги, 2008. - 25с.
 Брошура в стислій формі розповідає про головні причини найжахітливішої за масштабом трагедії,яку пережив наш народ. У центрі уваги пошук відповіді на питання ,чому терор був спрямований проти України.






Конквест Р. Жнива скорботи [Текст]: Радянська колективізація і голодомор / Р. Конквест пер. з англ. - К.: Либідь, 1993. - 384 с.: іл

Перед читачем - перший повний український переклад відомого на Заході дослідження одного з найтрагічніших періодів нашої історії. Спираючись на документальні джерела, автор роз­криває жахливі картини колективізації та голодомору 1929-1933 рр., залишаючи за собою право на особистий погляд на висвітлю­вані події.


УКРАЇНСЬКИЙ ГОЛОКОСТ 1932-1933. СВІДЧЕННЯ ТИХ, ХТО ВИЖИВ

У книгах вміщено свідчення тих, хто пережив одну з найжахливіших трагедій в історії людства — штучний голодомор-геноцид 1932-1933 рр., спрямований на винищення українського народу.
Спогади, зібрані впродовж багатьох років, доповнені документальними матеріалами й свідченнями про голодомор 1946-1947 рр., дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки вітчизняної історії.
images/golodomor/013.jpg

Немає коментарів:

Дописати коментар